Minisågverk Jönköping, Halmstad, Västerås, Uppsala

Såga med Minisågverk / Alaskan sawmill


Kontakta oss gärna om du har några frågor eller behöver ytterligare information om våra produkter. 

Filmer på våra produkter kan du ses på vår YouTube-kanal, Klicka här.

 

Topptips och sätt att få ut mesta möjliga av motorsågklyvning

Regel 1 - Håll kedjan vas - de flesta som ska fila kedjan behöver någon form av styrning för att få kedjan perfekt - tandlängden densamma, vinklar samma, djupmätarna är konsekventa. Nästan alla problem som vi stöter på leder oftast tillbaks till kedjan - du kan komma undan med alla möjliga misstag när du ved sågar eller fäller träd - men inte när du klyver. Tyvärr, "Jag har använt motorsåg i 30 år" kvalificerar dig inte för att vara en slipmaskin med exakta vinklar och det är värt att överväga "har jag använt motorsågar dåligt i 30 år?". Dem flesta kan vässa en kedja, men man kan inte fila den perfekt för hand. Utan då måste man ha en bra kedjeslip.

Regel 2 - Håll kedjan vass! - mycket tid tas upp av kunder som ringer och konversationen är i allmänhet densamma 'Jag kommer in i träet 6 tum och det slutar skära' 'kedjan är ny så det kan inte vara kedjan' 'kedjan känns skarp .. '' min sista kedjeskärning av tre stockar utan att slipas, kedjan är felaktig. '' Jag slipade kedjan men den skär fortfarande inte - den fortsätter att stiga upp i träet '. Och så fortsätter listan - 9 gånger av 10 om den sågen inte kommer att hugga träet är det ett problem med kedjan. Första jobbet - byt kedjan [vad menar du att du inte har en reservkedja till hands ?! Har ALLTID en reservkedja till hands vid fräsning - ALLTID! Och ha en till dina andra sågar också.

Regel 3 - Vet hur en kedja fungerar,

Regel 4 - Vila sågen ner i stocken - speciellt under heta förhållanden, låt sågen gå på tomgång i 30 sekunder var 1: e minut som du skär - detta gör att sågen kan bli av med en del av värmen.

Regel 5 - Byt inte sågen rakt av i slutet av stocken . Ta bort från stocken - varv försiktigt och låt kedjan ta bort sågspån som fastnat i svärdet. Låt sågen gå på tomgång 1 minut innan du börjar klippa igen eller innan du stänger av den.

Regel 6 - Kör inte sågen utan bränsle - se alltid till att det finns bränsle i tanken - om du fortsätter att låta sågen gå tom för bränsle helt kommer du att ha tomgång och andra problem senare i sågens liv.

Regel 7 - Tvinga inte kvarnen att skära - den ska skära utan onödigt tryck, så om den inte skär så drar du ut den i stocken och bedömer orsakerna. Och gissa vad som skulle vara huvudorsaken? Kedja - kedjan skär inte korrekt. Det kan ha skurit ok innan - nu är det inte.

Regel 8 - Blanda inte och matcha drivhjul / fälg, stång, kedjor - drivhjulet, stången och kedjorna som du använder alla bär tillsammans. DET SPARAR INTE PENGAR genom att blanda och matcha nytt med gammalt. Så du tenderar att byta ut dem tillsammans. om du köper en ny bar och ny drivfälg så använd INTE dina gamla kedjor på den här fina nya uppsättningen. De flesta barfrågor som vi ser [minst 9 av 10] är där nya objekt körs med gamla objekt. 

Regel 10 - GÖR in din bar korrekt - att slå på en ny bar och kedja och komma rakt in i den kan ofta leda till ökat för tidigt slitage - smörj upp baren, ge den en halv chans att springa in och.

 

Vilken storlek av trävarufäste behöver jag?
Hur stora är dina träd? Hur bred bräda vill du klippa? Vilken storlek motorsåg har du? Det här är frågor som bara du kan svara på. Kedjesågfabrikerna i Alaskan kläms fast i alla stänger och du tappar 8 ″ från klippbredden, dvs. en 48 ″ bar på en 48 ″ motorsågkvarn kommer att klippa till max 40 ″. OBS - detta betyder inte att det kommer att klippa en 40 ″-logg. Timmer är böjliga och klumpiga så du behöver minst ytterligare 4 ″ vridrum för att styra din kvarn runt dessa klumpar och stötar.

Vilken är den högsta storlek bar jag kan sätta på min bar? Vad kommer min motorsågstång att dra?
Det handlar INTE om din motorsåg - det handlar om dig. Om du har en super erfaren och kunnig motorsåganvändare [Test - du vet inte din kedjestorlek, de olika kedjetyperna, skillnaden mellan en fälg eller ett kedjehjul du är väldigt långt ifrån att vara en] då kan han / hon montera en mycket längre stång på sågen och använd den med framgång. Samma motorsåg men annorlunda användare som har använt en såg i några år men inte vet så mycket och underhållet är dåligt - de har samma såg men om de försöker gå längre lossnar de sig och kan skada motorsågen.

Du kan gå lo pro - och hitta information om det nedan - detta def hjälper till att sätta en längre bar på. Men det kommer verkligen inte till dig motorsågen.

Kan jag sätta en massiv lång stång på min såg - jag har inte råd med en ny stor såg .. Jag kommer att skära långsamt ..
Liknar ovan. Detta är inte en "kan sågen dra i svärdfrågan". Om du ställer denna fråga vet du inte tillräckligt om din såg i allmänhet! En erfaren användare vet redan svaret på den här frågan. Någon som "tror" att de är erfarna kommer troligen att bryta något genom att lägga en överstegsstång på sågen. Så frågan kan inte besvaras lätt - om du ställer den här frågan är svaret sannolikt "nej gör det inte" eftersom de erfarna användarna redan vet vad de kan göra med sin såg och ställ aldrig frågan i första hand !

Vilken typ av motorsåg behöver jag?
MS880 är för närvarande det bästa alternativet för större stockar. Vridmomentet och kraften gör att du kan använda upp till enorma 84 ″ barer (längre ribbor drar nytta av att använda 27RX hyper-rippkedjan). Andra 90cc sågar som MS661 eller Husqvarna 395XP är också bra för fräsning av stockar upp till maximalt 36 ″. Mindre sågar fungerar men är mindre effektiva och några av stängerna på de mindre sågarna är för smala för att montera kvarnen. Men med en mindre kvarn som Panther Cub kan du fortfarande planka virke upp till 16 ″ eller så.

Hur mycket kraft måste min motorsåg ha?
Den allmänna regeln är att ju mer kraft din sågmotor har desto snabbare skärhastighet. Nästan alla motorer som går kommer att klippa, det beror bara på hur mycket tid du vill spendera fräsning av ditt virke. Kedjans skärpa är en annan stor faktor. Du kan gå vidare till lo pro setups för att tillåta längre staplar eller hoppa över länkkedjor.

Kan jag gå proffs? Du måste kontrollera / byta drivhjul eller fälg för att göra det om du inte redan kör lo pro. Hjälp vilken kedja kör jag? 


Fördelar med lo pro ripping chain:

  • Tar en något smalare kerf (endast 15% mindre än en 3/8 standardkedja)
  • Används på många fabriker som den bästa kedjan
  • Minskar belastningen på motorhuvudet
  • Ökar fräshastigheten med cirka 20%

Nackdelar med lo pro ripping:

  • Ökad kedjesträckning även med Stihl PMX
  • Dyrare
  • Kedjan har mindre styrka än standard 3/8 och .404 - så slå något hårt och det finns större chans att kedjan går sönder. Tunga operatörer kommer att kämpa eftersom det finns mindre marginal för slip- och fräsfel
  • Mindre förblir skarp förmåga än de större kedjorna - större kedjor kan ta mer straff än lo pro kedjor

Hur gör jag först min första klippning?
Med Alaskan Mill Mk IV eller Panther Mills måste du ha en plan yta för kvarnen att rida på för att få en jämn, jämn skärning. Du kan spika en 2 × 10 högst upp på stocken eller så kan du köpa vårt Panther First Cut-system . Eller använd en stege. Alla har olika fördelar och nackdelar, men kom ihåg att vi designade Panther första skärsystem med 12 års fräserfarenhet.

Kan jag använda min vanliga kedja för rippning?

Om du har frågor om rippningskedja, se vår fullständiga sida här - den svarar på eventuella frågor du har. Har du redan läst det? Ok titta på vidsna här då ..

Din vanliga lager kedja på din såg fungerar bra när den är slipad korrekt och om det är en mikromejsel eller halvmejselkedja. Trots många omnämnanden är ditt sätt att vässa din kedja ALLT när det gäller fräsning. Vinklarna måste vara desamma, tandlängden måste vara densamma, djupmätarna måste vara konsekventa. Köp en bänkkvarn eller en guide som precisionskvarnen, eftersom väldigt få människor kan få en kedja perfekt för ögat.

Behöver jag ett extra oljesats?
Kedjesågar levererar olja till drivlänkarna via ett oljehål i toppen av stången vid stångens krafthuvud. Olja måste färdas runt stångens näsa (där vissa kommer att slungas av) och på stångens skärsida. För mindre stänger och små snitt fungerar detta system bra. För större stänger kan du få hjälpoljesats . Har du en Panther-kvarn? I vilket fall finns Panther Oiler-kit för detta här.Det är inte nödvändigt men ja det hjälper men som de flesta saker finns det fördelar och det finns nackdelar - vi tycker att det påverkar fräsning och det gör kvarnen tyngre och mer besvärlig men det hjälper till att minska friktionen på stångens skäryta. Ibland använder vi det dvs. fick ett par stora klumpar till genomsågen, ibland har vi inte dvs bara några skärningar att göra.

Hur tjock kan motorsågverk klippa?
Med alla våra bruk som vi säljer kan du klippa brädor så tunna som 1/2 ″ (1,2 cm) och så tjocka som 13 ″ (33 cm). För att klippa ännu bredare på Alaskan Mill kan du köpa de extra långa stolparna som finns här, vilket gör att du kan klippa till 28 28 (71 cm). Installera och gör din första klippning, ta bort den första plattan och använd sedan Granberg Mini-Mill för att kanta stocken. Åh du har en budget? Prova sedan Eco Vertical Mill som finns här . Du har $$ och vill ha det bästa? Okej det blir Panther Intersecti så fall .. Detta ger dig en tresidig kan inte från vilken dimensionellt virke kan klippas. Alternativt kan din huvudsakliga Horisontella kvarn användas för alla skär på olika sätt; Sänk kvarnen och gör en andra parallell skärning, rulla sedan stocken 90 grader och gör en tredje kapning, vilket ger dig en tresidig kantning. Om din kvarn inte är tillräckligt bred för att göra den andra skärningen enligt beskrivningen kan stocken rullas successivt och sidorna tas bort för att minska diametern så att kvarnen passar över stocken. Detta är dock en relativt besvärlig och tidskrävande metod för att göra saker och utan tvekan vill du få en vertikal kvarn någon gång ...

Hur snabbt kan jag riva timmer?
Denna fråga har inget svar! Hur stor är din såg? Vilket virke skär du? Vilket tillstånd är din bar i? Hur väl är din kedja vässad? ... Alla dessa har betydelse för hur snabbt du kan klippa. Motorsågfräsning ska kännas smidig och progressiv - om det inte mer än troligtvis är dålig kedjeslipning skyldig. Har vi redan sagt det redan tio gånger? Kanske beror det på att vi ser detta som huvudorsaken till alla skärproblem.

Men kan det vara kvarnen? Kan det vara rälsen? Kan det vara sågen ... Kontrollera bilden nedan - lägg märke till baren? Detta var djupgående på en experimentell uppsättning. Gissa vad - det skar fortfarande ganska smidigt ner i stocken. Ja, även med denna mycket snedvridning så klippte den fortfarande bra. Vi kommer att säga det en gång och fortsätta säga det tills vi kommer igenom - i stort sett ALLA skärproblem är ned till kedjan. Även om kvarnen är gjord av rostigt vinkeljärn av din farbror Bob - kommer resultaten att bli bra eftersom den faktiska kvarnen inte påverkar sågningen du får - drivkanten / kedjehjulet och kedjan gör det.



Minisågverk - Örebro, Halmstad, Jönköping, Uppsala, Norrköping, Helsingborg, Linköping, Uppsala, Malmö, Göteborg, Stockholm, Lund, Umeå , Gävle, Södertälje, Borås, Halmstad, Växjö, Eskilstuna, Karlstad, Sundsvall, Östersund, Trollhättan, Luleå, Kalmar, Falun, Borlänge, Skellefteå, Nyköping, och Västerås - Hela Sveriges redskapsbod på nätet

Vi på Redskapsboden är ett rikstäckande företag med visionen att förenkla våra kunders arbeten. I flera år har vi framgångsrikt sålt minisågverk till kunder i bland annat Örebro, Halmstad, Jönköping, Uppsala, Norrköping, Helsingborg, Linköping, Uppsala, Malmö, Göteborg, Stockholm, Lund, Umeå , Gävle, Södertälje, Borås, Halmstad, Växjö, Eskilstuna, Karlstad, Sundsvall, Östersund, Trollhättan, Luleå, Kalmar, Falun, Borlänge, Skellefteå, Nyköping  och Västerås. Det är på den inslagna vägen vi vill fortsätta. Vi är hela Sveriges redskapsbod på nätet.