Sugihara är en Japansk tillverkare av svärd till motorsågar. 

Sugihara har tillverkat Svärd i Japan sedan 1957. Fabriken startades av Hideo Sugihara och har drivits av Sugihara-familjen sedan dess och kunskap har gått från far till son.

Det finns till och med flera generationer av arbetare vars far och sedan söner som har började arbeta för familjen Sugihara under Hideo Sugihara. 

Dessa svärd har alltid tillverkats i samma fabrik av samma människor i generationer.

Stål har olika egenskaper beroende på hur det värms upp och sedan kyls. Sugihara sågsvärd och dess komponenter genomgår uppvärmning och kylning upp till fyra gånger på olika delar av svärdet för maximal prestanda. Styrningarna skärs noggrant ut och härdas så mycket som möjligt utan att bli spröda. Svärdskroppen måste vara mindre hård men måste ändå vara tillräckligt styv för god kontroll samtidigt som den bibehåller flexibiliteten.

Sugihara styrningar mäter en hårdhet på HRC 60. Jämför detta med Stihl på HRC 57 och Oregon vid HRC 55. Sugihara svärd är så hårda att de motstår de flesta filar om du försöker fila i dem. De kommer också i ett enormt utbud från den minsta 8 ′ ′ svärd upp till en 46 ′ ′ Pro Solid bar. Om du menar allvar med din motorsågsutrustning och vill ha den bästa svärden på marknaden, bör du använder du dig av Sugihara-svärd.